vrijdag 4 maart 2022

Dag 3 veertigdagentijd


Wees Gij mij toevlucht    Lied 263 – Wijnand Honig.
 
Na de verschijning van ons Liedboek 2013 verschenen in de kerkelijke bladen ook terugblikken op de totstandkoming en keuzes van wat nu ons Liedboek is. De melodie van lied 263 was mooi (een Iers volkslied), maar de vertaling van de Engelse tekst kwam niet uit de verf. De melodie werd bij een groepje dichters neergelegd met het verzoek om iets bruikbaars in te zenden. Wijnand Honig reageerde met de tekst zoals deze nu als lied 263 in het liedboek staat.
 Wijnand Honig was rond 1960 mijn godsdienstleraar (hij is elf jaar ouder dan ik) op het Chr. Lyceum-West in Amsterdam. Ik stapte binnen in het bankwezen en hij in de pastorie van Scharnegoutum en later Wageningen. In 1981 verbond hij zich aan het Psychiatrisch Ziekenhuis Wolfheze.
Ik heb hem gebeld  n.a.v. een terugblik in Muziek&Liturgie en hem verteld, dat de werkgroep Vieren in de Lucaskerk de goede gewoonte heeft om de vergaderingen te sluiten met een lied in de kerkzaal. Ik heb zijn lied 263 laten zingen met mijn terugblik op Amsterdam en Wolfheze erbij. Hij vertelde, dat hij vaker op een bekende melodie een tekst had geschreven, afgestemd op de omstandigheden van de bewoners in Wolfheze.

Het lied is hier te beluisteren.
 
Groeten uit Heinkenszand, Frits Kok

terug